Tematem dzisiejszego wpisu na moim blogu kulinarnym będzie określenie rodzajów naczyń jednorazowych. Nikt przecież nie powiedział, że w kuchni nie można wykorzystywać tego typu naczyń. Są one jak najbardziej powszechnymi naczyniami i czasem warto z nich skorzystać, nawet w kuchni.
Talerze jednorazowe i inne naczynia – jakie wyróżniamy?
Naczynia jednorazowe bardzo dobrze nadają się przygotowywana posiłków, ale oczywiście w nich nie gotujemy. Ale możemy na nich ułożyć pokrojone składniki do danej potrawy, albo możemy coś na nich grillować. Zwłaszcza, jak nie mamy piekarnika lub specjalnej patelni grillowej. Tak więc z tego wyłania nam się pierwszy rodzaj tego typu naczyń, a więc mamy na rynku naczynia żaroodporne. Wyglądem przypominają takie wytrzymałe talerze jednorazowe, z tym, że są kolory srebrnego i nie topią się pod wpływem ciepła. Często używamy ich do grilla na zewnątrz, jak pieczemy kiełbaski, warzywa oraz tak dalej. Skoro mamy żaroodporne to oczywiste jest, że są oraz takie, które nie wytrzymują wysokich temperatur, czyli nie są żaroodporne. Ale jeśli weźmiemy kubki jednorazowe, to w nich czasami robimy sobie coś ciepłego do picia, na przykład herbatę, kawę i one się nie topią. Czyli po części wytrzymują wysoką temperaturę. Możemy wyróżnić też takie naczynia, które mają pokrywkę i traktowane są jako opakowania jednorazowe. Może i nie jest ich wiele, ale to też jest rodzaj. Jeśli weźmiemy pod uwagę wielkość, to na pewno można wyróżnić te małe naczynia, a więc na przykład sztućce jednorazowe, czy też można wyróżnić te duże naczynia, jak na przykład jakieś miski.
Można wyróżnić jeszcze kolorowe naczynia oraz takie neutralne. Można też spotkać się z różnymi miarkami jednorazowymi, których warto użyć do odmierzenia płynów, które ciężko umyć ze szklanych naczyń, jak na przykład olej.