O cateringu i jego zaletach słyszał pewnie każdy z nas. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę również, że catering może być związany z codziennym zobowiązaniem dowożenia, np. zestawów obiadowych do miejsca naszej pracy, ale może być również jednorazowym zamówieniem składanym przez klienta w związku z konkretną okolicznością.

Przy jakich okolicznościach korzystamy z cateringu?

catering okolicznościowyJeśli chodzi o tzw. catering okolicznościowy, charakteryzuje się on dużą różnorodnością. Oczywistym skojarzeniem z cateringiem okolicznościowym są dla większości osób uroczystości rodzinne, które organizujemy w swoim domu lub w lokalu, który nie proponuje nam własnej restauracji. W takiej sytuacji często decydujemy się na zamówienie cateringu, którego menu będzie odpowiadało naszym potrzebom i charakterowi samej uroczystości. Do przykładów, w których znajduje swoje zastosowanie catering okolicznościowy należy więc zaliczyć urodziny, chrzciny, pierwsze komunie święte i wesela. Warto jednak pamiętać, że catering okolicznościowy realizowany jest również dla klientów biznesowych. W ich przypadku catering ten związany jest z różnego typu konferencjami, zjazdami czy też targami. W takich okolicznościach do organizatora należy zaplanowanie przerwy obiadowej i zorganizowanie posiłków odpowiedniej jakości. Cateringi świadczone są przez różne firmy, a w każdym mieście znajdziemy przynajmniej kilka miejsc, w których możemy zamówić interesujące nas dania.

Warto wiedzieć, że firmy cateringowe coraz częściej stawiają na specjalizowanie się w konkretnej kuchni świata. Oczywiście, najczęściej jest to tradycyjna kuchnia polska, ale znajdziemy również propozycje potraw włoskich, francuskich, a także, np. potraw azjatyckich. Dzięki temu możliwe jest dobranie odpowiedniego menu do naszych potrzeb i koncepcji spotkania.