Od jakiegoś czasu staram się zwracać większą uwagę na to, jakie produkty stosuję w swojej kuchni. Bardzo lubię gotować, jest to dla mnie sposób na odprężenie się. Niemal każdego dnia spędzam sporo czasu na przyrządzaniu posiłków nie tylko dla siebie, ale również swoich bliskich. Staram się na różne sposoby urozmaicać naszą dietę.

Ciekawe dania z masłem orzechowym

masło orzechowe naturalneBardzo cenię sobie takie składniki, które można wykorzystać na wiele różnorodnych sposobów. Jednym z takich produktów jest masło orzechowe naturalne. Wykorzystuję je nie tylko na kanapkach, ale również jako dodatek do niejednej potrawy. Dzieci najbardziej lubią naleśniki z taką orzechową pastą oraz dżemem. Doskonale pasują do niej również banany. Pieczone owoce z dodatkiem takiego masła oraz miodu to świetny pomysł na szybki deser, który jest jednocześnie pyszny. Dodaję je również do marynaty, w której umieszczam mięso. Niewiele składników potrzeba, by nadać takim potrawom naprawdę ciekawego smaku. Uwielbiam również sosy wykonane na bazie pasty z orzechów – pasują one doskonale do grillowanych czy pieczonych mięs. Nawet dressing do sałatki może nabrać zupełnie nowego smaku, kiedy dodamy do niego odrobinę masła orzechowego. Produkt ten można wykorzystać na wiele różnych sposobów – lubię również eksperymentować, tworząc nowe połączenia smaków.

Wybierając pastę orzechową starałam się postawić na jak najbardziej naturalny skład. Najlepsze są masła wykonane wyłącznie z orzechów – mogą to być orzechy ziemne, laskowe czy nawet pistacje. Ta pierwsza opcja jest najbardziej popularna. Bardzo lubię smak takich past, więc najczęściej po prostu stosuję je na kanapkach. Znalazłam jednak dla nich wiele innych zastosowań, dzięki którym mogę urozmaicić przygotowywane przez siebie potrawy.