Czasami zdarza się, że pracujemy w lokalach gastronomicznych, które danego dnia oferują tylko konkretne zestawy. Wtedy też trzeba ugotować dużą porcję tego samego dania, co może nie być łatwe, jeżeli nie mamy odpowiedniego „sprzętu”. Co w takim razie jest nam potrzebne do ugotowania dużej porcji jednego dania? Czy da się robić to w prostszy sposób?
Kocioł warzelny do gotowania
Pracuje w restauracji oferującej dania kuchni azjatyckiej – zupy, a także bardziej konkretne dania. Nasze menu zmienia się codziennie i przez cały dzień można dostać u nas tylko jeden konkretny zestaw z daniem głównym i zupą. To więc oczywiste, że muszę gotować bardzo duże porcje jednego dania, co wcale nie jest takie łatwe. Garnki są spore, ale nie na tyle spore, by móc ugotować wystarczająco dużą porcję używając tylko jednego z nich. Szefowa zaoferowała mi ostatnio, że może zakupić kocioł warzelny z mieszadłem do naszej kuchni, na co bardzo chętnie się zgodziłam. Jeszcze nigdy nie było u nas czegoś takiego, ale wiedziałam, że z pewnością będzie idealne dla kogoś, kto musi gotować porcje jedzenia dla kilkudziesięciu osób. Cóż, kocioł sprawował się naprawdę dobrze a gotowanie stało się dla mnie o wiele przyjemniejsze i bardziej komfortowe. Cóż, to chyba nic dziwnego – nie muszę teraz gotować jednej rzeczy w kilku garnkach, więc nie ma szans, by coś mi się przypaliło, a więc mogę być spokojna w swojej pracy.
Kocioł warzelny to obowiązkowa pozycja w lokalach gastronomicznych, zwłaszcza, jeżeli czasami potrzebujemy naprawdę dużej ilości jakiejś potrawy. Gotowanie pójdzie wtedy znacznie sprawniej i być może uda nam się wydawać dania odrobinę szybciej, co też jest zdecydowanym plusem. Dbajmy o to, by kucharze w naszej restauracji mieli wygodę gotowania.