Picie kawy dla wielu osób jest nieodzownym, porannym rytuałem, dzięki któremu mogą zacząć funkcjonować. Ponieważ zawiera kofeinę, to przyśpiesza tętno i podnosi nam poziom adrenaliny, która nas pobudza i daje kopa energetycznego.

Jak pić ziarnistą kawę?

kawa ziarnistaW sklepach spożywczych znajdziemy popularną kawę rozpuszczalną, którą pije większość społeczeństwa, bo jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Jednak jej jakość pozostawia wiele do życzenia. Zdecydowanie lepsza jest kawa ziarnista. Możemy ją kupić w większości sklepów, albo w specjalnych sklepach dla kawoszy. Kawa nie jest równa kawie, dlatego trzeba spróbować wiele jej rodzajów, aby znaleźć swoją ulubioną. Może mieć mocny smak i aromat, albo wręcz przeciwnie, mieć lekko wyczuwalny smak. Kawa w ziarnach wymaga posiadania młynka, gdyż musimy je zmielić na drobny proszek. Najlepiej smakuje świeżo palona kawa z odrobiną cukru, ale sposób jej podania zależy od naszych upodobań. Jedni piją tylko małą czarną z ekspresu, a inni z dużą ilością mleka. Miarą jakości kawy jest przyznany certyfikat specjalty coffee, który jest przyznawany przez światowych ekspertów w dziedzinie kawy. Do ziarnistej kawy najlepiej mieć specjalny zaparzacz, gdyż wszystkie fusy zostaną w środku, a my otrzymamy jedynie esencjonalny napój o intensywnym aromacie i zapachu. Z pewnością inaczej smakuje kawa z ekspresu, z zaparzacza, czy po prostu zalana gorącą wodą. Ziarnista najlepiej się nadaje do ekspresów z wbudowanym młynkiem, bo w taki sposób najszybciej ją przyrządzimy.

Kawa jest najczęściej sprzedawana w szklanych, foliowych, lub aluminiowych opakowaniach. Po każdym użyciu trzeba szczelnie zamknąć pojemnik, żeby zachować intensywny aromat na dłużej. Mając do wybory rozpuszczalną, albo parzoną, lepiej wybrać tą drugą.