Od zawsze wiedziałam, że mam nietolerancję glutenu i muszę wyeliminować go ze swojej diety. Wiele osób nie wie jednak, że również boryka się z tym schorzeniem i diagnozuje problem w dojrzałym wieku. Przymus zmiany diety nie jest łatwy i często popełniamy błędy, zanim nauczymy się, jakich produktów musimy unikać, będąc na diecie beglutenowej.

Co mogą jeść osoby z celiakią?

popularny sklep z żywnością bezglutenowąDieta pozbawiona glutenu to dieta ściśle eliminacyjna. Nie jest ona dietą redukcyjną, chociaż oczywiście może nią być, jeśli ułożymy ją tak, że będziemy na ujemnym bilansie kalorycznym. Sama dieta jednak nie powinna być tak postrzegana, szczególnie, że może ona doprowadzać do wielu niedoborów niezbędnych składników odżywczych. Przez to, że wykluczamy całe grupy produków, musimy odpowiednio zbilansować sobie posiłki, by dostarczać jak najwięcej wartości odżywczych. Z własnego doświadczenia wiem, że zakupy oraz układanie jadłospisu nie jest sprawą łatwą. Ja zakupy spożywcze robię najczęściej przez Internet, ze względu na szeroki wybór i różnorodność produktów. Taki popularny sklep z żywnością bezglutenową, ale także z bio i eko produktami oferuje wiele alternatyw produktów tradycyjnych dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu. Wiele osób chorych i stosujących tę dietę nie mogą spożywać nawet takich produków, które mają w składzie możliwość występowania glutenu, dlatego „odpadają” wszystkie produkty popularnych firm, które produkują również glutenowe wypieki, pieczywo czy inne.

W supermarketach coraz częściej powstają całe regały z produktami bez glutenu, gdzie można znaleźć pieczywo i słodkie wypieki, słodycze, makarony i mąki do własnych wypieków. Najlepszy wybór mają jednak małe sklepy, które zazwyczaj mają szerszą ofertę takich produktów, które są nie tylko bezglutenowe, ale i organiczne i ekologicznie zapakowane.