Do tej pory zawsze korzystałam z gotowych dań cateringowych. Rzadko cokolwiek gotowałam sama w domu. Ostatnio jednak miałam bardzo dużo wolnego czasu, dlatego postanowiłam zacząć zdrowiej się odżywiać. Już od dłuższego czasu przygotowywałam sobie obiady i kolacje samodzielnie. Miałam jednak jeden problem. Niezbyt dobrze przyprawiałam dania.
Przyprawiam swoje obiady liśćmi kolendry
Moja przyjaciółka podpowiedziała mi, że dobrą przyprawą są liście kolendry. Podpowiedziała mi ona, że taka przyprawa pasuje do większości dań obiadowych mięsnych i rybnych. Świeże liście mają niezwykle aromatyczny smak i często zastępują nawet dodatek innych przypraw np. soli czy pieprzu. Z kolei suszone liście kolendry bardzo dobrze sprawdzają się przy daniach pieczystych. Oprócz tego, że jest to aromatyczna przyprawa, bardzo dobra w smaku, ma ona także sporo właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim ułatwia trawienie i wpływa pozytywnie na pracę jelit. Z tego powodu świetnie sprawdza się także w przypadku potraw strączkowych. Chociaż ma niezwykle aromatyczny smak, można ją łączyć z przyprawami takimi jak trawa cytrynowa czy imbir. Zdecydowałam się wypróbować taki dodatek do potraw i jeszcze tego samego dnia udałam się do sklepu. Bez problemu dostałam tam tani liść kolendry, który można było wykorzystać w wielu potrawach. Od razu przygotowałam na obiad mięso z dodatkiem tej przyprawy.
Muszę przyznać, że to było bardzo dobre rozwiązanie. Kolendra okazała się naprawdę wyrazista w smaku i nadawała moim potrawą bardzo dobry posmak. Zdecydowałam się przygotować z jej dodatkiem także dipy na bazie jogurtu naturalnego, które świetnie sprawdzały się jako dodatek do chipsów i innych przekąsek. Cieszę się, że liście kolendry można dostać w pobliskim sklepie w tak niskiej cenie.