W naszym kraju jest wielu fanów truskawek. Te czerwone owoce kojarzą się nam z późną wiosną i początkiem lata, kiedy następuje ich zbiór. Jemy je w całości, z cukrem i bez, dodajemy do ciast i galaretek, przerabiamy na koktajle. Truskawki stanowią atrakcyjną dekorację dla wielu wypieków, szczególnie tych z kremem.
Honeoye – popularna odmiana owoców
Mało kto wie, że na świecie można znaleźć dziesiątki odmian truskawek. Różnią się one od siebie pod wieloma względami, nie tylko jeśli chodzi o wielkość i smak owoców. Część odmian to odmiany deserowe, doskonałe do bezpośredniego spożycia. Inne odmiany z kolei przerabiane są na dżemy i kompoty czy też mrożone w przemyśle przetwórczym. Truskawki różni także czas kwitnienia oraz dojrzewania owoców, który można obliczyć na tyle dokładnie, aby przedsiębiorcy wiedzieli, jakie odmiany sadzić, aby przez jak najdłuższy czas mogli zbierać owoce. Jest to bardzo ważne ze względu na dość krótki sezon truskawkowy. Wśród popularnych odmian truskawek wyróżnia się Honeoye, odmiana wyhodowana ponad trzydzieści lat temu i od wielu lat uprawiana na naszym kontynencie. Truskawka Honeoye ma bardzo intensywny, czerwony kolor i soczysty, smaczny miąższ. W połączeniu z silnym połyskiem owoców jest to świetna odmiana nie tylko na przekąską czy jako składnik zdrowego koktajlu, ale też do ozdabiania ciast i babeczek. Truskawki tej odmiany są atrakcyjną opcją na działkę, ale nadają się także do uprawy towarowej. W jej przypadku należy uważać na to, aby gleba nie była zbyt sucha.
Idealne stanowisko dla Honeoye jest słoneczne, osłonięte od wiatru, krzaczki powinny być też regularnie podlewane. W takich warunkach doczekamy się pięknych, dużych, soczystych owoców. Krzaczki mają wiele owoców w tym samym czasie, co pozwala na przeprowadzenie bardzo skoncentrowanych zbiorów.